Galleri

»
22 nov 2022

Gunborg Ångman

Under pandemiåren ville vi visa några av de konstnärer som bor och verkar i kommunen. En av dem är Gunborg Ångman. Hennes egna ord om sig och sitt skapande:

Berätta lite om dig själv:
Jag är ingen konstnär egentligen, mer en slöjdare. Tovkäring kallade jag mig när det begav sig. Och sedermera utbränd eldskulptör. ”Nyfikenhet är min härd, envetenhet får mig att framhärda och humor hjälper mig att uthärda.” Humor och nyfikenhet är väldigt bra att ha för en vetgirig och äventyrslysten slöjdare.

En garvad garvare och snurrig spinnerska. Bindgalen bokbindare och skogstokig naturhälsopedagog. En ofrivillig snåtternoppar vid ändlösa myrar, en musher utan malamuter, en kajakpaddlande sjösjuk vikingaättling, en knäsvag vandrare på villande väg; det är klent virke i detta Arjeplogfödda, gråsprängda, otympliga, sextioåriga, blåögda fruntimmer. Så numera kallar jag mig ”föredetting”.

Berätta om din konst:
Som sagt, jag är inte konstnär, så jag får väl berätta om mina okonstiga förehavanden.
Mest av allt har jag tovat. Men med tiden började jag så smått experimentera med andra material och tekniker. Jag kallar det iblandteknik.

Även om jag inte är helt oslög så har idéerna blivit en allt viktigare del i det jag gör, snarare än resultatet (när jag nu får något gjort överhuvudtaget). Kanske jag deklinerar, men hjärnan vill roa sig.

I min omåttliga äventyrslusta har jag i sommar experimenterat med växtfärgning av papper. Eller växtavtryck på papper. Och tyg. Och skinn. Det finns garvämnen både här och där. Färgämnen som gäckar. Betmedel som fängslar. Kunskapstrådar spinns, frågeteckenhärvor reds ut, minnen nystas.

Slöjdäventyret fortsätter. Materialen är mångfaldiga, teknikerna anpassningsbara, kombinationerna oändliga. Idéerna kommer som ett brev på posten, det vill säga mer sällan och inte helt pålitligt nuförtiden. Men ibland sprakar det till bland neuronerna. Kittlar till i magen. Tanken åker en svindlande hjärnväg längs skimrande axoner i huvudlös fart. (Totala urspårningar förekommer frekvent.)

Vilken/vilka konstnärer finns representerade i ditt hem?
Hans Biskupsstøð, Knut Borges, Otto Burman, Sören Dahlberg, Birgitta Linhart, Letti Rapp, Nils Ruong, Sukeile (Maja Klockljung), Annica Waara, bl.a.

Vilken tid på dygnet skapar du bäst?
Kvällar och nätter